Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie

IMG_4152

Citiți până la capăt, la început pare mai…dur. Dar nu e.

Hai să le spunem pe șleau: orice i-aș dori, nu se va materializa. Fie nu prea curând…fie defel. Știu, sunt rău, dar nu și absurd. Asta trebuie să mi se ierte. În sine nu-i pot dori țării mele nimic altceva decât tot binele din lume, da, fix clișeele de la zilele de naștere. S-ar aștepta cineva la altceva de la mine, să fim serioși? E clar că nu vreau răul nimănui, cu atât mai puțin țării mele.

Dar este ea oare țara mea? Prin ce sunt eu român? Prin faptul că m-am născut în această țară, complet întâmplător? Prin faptul că părinții mei sunt români? Prin faptul că s-a întâmplat să existe România ca țară, în forma actuală? Cu puțin “ajutor” exterior, m-aș fi putut naște în Rusia. Și eram rus. Și-mi lăudam patria mamă, Mama Rusia. Dar n-a fost să fie. Trist. Puteam să fiu turc, la cât ne-au dat târcoale. Multe puteam să fiu. Ce să mai zic de religie, că aceeași situație și acolo.

Da, știu, vor veni unii și vor zice că pentru asta s-au luptat străbunii, pentru ca eu să fiu român. Bun, dar eu sunt împotriva războiului de orice fel. Ce facem în impasul ăsta? Voi fi declarat trădător de țară sau ar trebui s-o fac eu însumi? De ce aș face-o, că nu sunt așa ceva. Nici gând. Țin la România, în ciuda sarcasmului de mahala. Țin mult, dar nu țin mai mult decât la alte țări. Europene și nu numai. La urma urmei ar trebui să mă declar pietrean din Piatra-Neamț și nimic mai mult. Sau, conform rădăcinilor, nord-moldovean. Ce treabă am eu cu sudul țării? Ce treabă am eu cu Bucureștiul, de unde niște inepți ne conduc cum vor ei de ani de zile? Capitala putea să fie și Iașiul, la urma urmei, dacă istoria lua o altă turnură. Și atunci ar fi fost orașul în care m-am născut. Vai, ce onoare, să fiu născut în orașul de unde suntem conduși cu nesimțire! Oh, vai mie, ce onoare!

Nici măcar față de Cluj nu simt vreo datorie, vreo legătură de sânge, cu toate că îl ador. Puteam să mă nasc aici, dar n-a fost să fie. N-au vrut părinții să studieze aici. S-au speriat de maghiari! Glumesc, maghiarii de aici îi simt la fel de frații mei pe cât îi simt și pe români, dar de fapt nimic nu mă leagă de Transilvania. Mă leg eu singur, pentru c-am venit aici și pentru că-mi place. Dar de mă duceam la Paris, mă legam de el și de parizieni…și mă apucam de plâns când explodau bombe în jurul meu.

Nu sunt ceva anume, nu aparțin unei țări anume, nu-i cer drepturi dar nici nu mă poate deține. Nu-s proprietatea nimănui, deși unii cred asta. În ultimii ani tot îmi schimb țările (și implicit culturile, limbile, totul) de inimă. Ba Regatul Unit, ba Germania, ba Franța, ba Norvegia…oricare poate intra pe lista mea. Iar dacă ne depărtăm de cele de pe primul loc, intră multe tare de tot, în orice moment. Dar intră și România. Așa cum e ea.

Am urât-o cândva. Fugeam de ea. Luasem cortu în spate și fugeam de ea prin Paris. Nebunie adolescentină, zice-se…dar era mai mult. Era o ură față de toți cei care își băteau (și își tot bat) joc de țara asta. N-o uram pe ea, de fapt, ci pe cei ce o răneau. Mă răneau, pe mine, direct, când răneau țara. Așa simțeam. Ce facultate frate, dă-o dracului, nu mă ajută cu nimic, sistemul e praf. Așa ziceam. Minunată țară…păcat că-i locuită!

Până am observat că și în străinătate erau unii care-și băteau joc de țările lor. Că acestea nu erau nici pe departe perfecte. Stau pe linia de plutire doar datorită unora dintre cetățenii lor, care-și bat capul să fie mai bine, dar nu ajunge întotdeauna. Și asta se vede mult mai bine în prezent. Conducerea Europei nu dă doi bani pe ea! Și eu aș da totul! Dar pentru ce? Că n-aș reuși mai nimic…ce zic eu, chiar nimic, decât suicid. 

Așa că m-am întors. Și am încetat să mai critic România cu ură. O critic în continuare, dar cu tristețe. Și atât. Și am evoluat. Am evoluat în țara pe care o uram. Pentru că am fost ajutat. De români, mânca-i-ar mama să-i mănânce de români frumoși! Frumoși când vor să fie astfel, dar frumoși. La suflet, că nu dau doi bani pe frumusețea trupului, cu ce mă ajută ea…sau cu ce ajută țara?

IMG_5253

Țin la România mult de tot, dar nu sunt patriot. Nu pot fi. Sunt o ființă umană, un locuitor al acestei planete. Și asta-mi ajunge. Asta spune totul. Dacă chinezii poluează enorm, mă afectează. Dacă în Atlantic se scufundă un petrolier, mă afectează. Dacă niște animale omoară prin Paris, mă afectează. Dacă niște imbecili nu știu să urmeze niște reguli într-un club din București, mă afectează. Pentru că e vorba de planeta mea. Nu cunosc alta. În câteva ore pot fi în orice colț al ei, pot urmări de la fața locului cum suferă oamenii…de foame, de război, de mâna soțului care-și bate nevasta și copiii cu sălbăticie. Se întâmplă peste tot, zilnic, și putem fi martori la orice astfel de eveniment, indiferent dacă suntem români sau nu…sau dacă cei în cauză sunt români sau nu. Doar un bilet de avion și putem fi acolo. Și la fața locului ne pasă, nu mai putem zice că nu ne-a afectat direct. Că nu ne-a murit nimeni drag. 

Orice om de pe planeta asta a noastră ne poate fi drag. Ar trebui să ne fie drag. Plus orice creatură. Orice plantă. Orice piatră a unui munte. Pentru că aici locuim. Și orice se întâmplă ne afectează. Nici nu știm cum. Ne gândim numai că poluarea și războiul sunt în stare să facă asta, să treacă granițele. Dar toată suferința, toată violența, toată moartea de pe pământ nu ne afectează? Nu ne pasă? Pentru că stăm confortabil în fața ecranului? Așa zicem noi, dar suntem mai mult decât aceste corpuri vestejite și efemere. Și mai departe de corp suntem afectați. Generații la rând. De dezumanizare.

Stau la 1 noaptea și-mi curg lacrimi când scriu. Plâng, pentru că ceea ce scriu simt. Nu scriu de dragul de o face. O scriu pentru că așa e. O scriu pentru că în ciuda fericirii continue pe care o promovez pe acest blog, sunt trist. Sunt trist pentru că oamenii n-au înțeles ce e aia evoluție. TV-ul Ultra-HD nu e evoluție. E un jeg! Un nimic. Un om care suferă e ceva. O specie pe cale de dispariție. O pădure care dispare. Vom evolua când ne va păsa de orice și de toate. Până atunci stagnăm în iluziile noastre, în naționalitățile noastre și în religiile noastre inventate. Păcat, sunt sigur că putem mai mult. Dar…dar…nu e să fie. 

Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie? Îți doresc să înțelegi ce spun. Atât. Dacă înțelegi, e un pas înainte. Mai mult nu-ți pot cere. Nu-mi ești datoare cu nimic. Ești o țară care nu se înțelege. Nimic nou în asta. Ce ai putea tu să-mi datorezi? Ce?

La mulți ani, țară dragă!

Articolul de anul trecut aici

PS: Iarăși pe șleau, propun celora ce au capul pe umeri să considere mai degrabă Rapsodia Română drept imnul țării, nu lălăiala din prezent cu versuri de doi bani. Nu vrem să se închine nimeni la noi, nici dușmanii, nici prietenii. Imn cu iz de manea ce mai avem! Și de ar fi doar asta singura lui problemă! Imnul actual se vrea mai mult decât este (și decât poate), dar de fapt nu e nevoie de versuri pentru a exprima ceva profund iar Enescu reușește asta într-un mod de neegalat. Aș zice că nimerește chiar chintesența României de altădată, acel ritm mioritic care-mi pătrunde până-n măduva oaselor de fiecare dată când o ascult. Iaca că am și eu ceva pur românesc în oase! Sîc!

IMG_5216

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s